Appeltaart

"Favoriet van Danny"

Introductie
Niets lekkerder dan zelfgemaakte appeltaart
Ingrediënten
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel  
  • 200 gram ongezouten (room)boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • Een pakje amandelspijs
  • +/- een kilo appels
  • +/- 75 gram rozijnen
  • +/- 25 gram amandelschaafsel
  • +/- een eetlepel kaneel
Instructies
  • Bekleed de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier. Klop de eieren los en verdeel het in drie delen. Met één deel kneed je de spijs tot een smeuïg geheel, zet het hierna even weg.
  • Neem een mengkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de boter in blokjes, basterdsuiker, vanille aroma, het snufje zout en een deel van het losgeklopte ei in. Kneed nu alles door elkaar (kan ook met de deeghaken van de mixer) tot het goed gemengd is.
  • Vorm een grote bal van het deeg en haal hier 1/4e vanaf om apart te houden. Met het overige 3/4e deel ga je de bodem en zijkanten bekleden. Je kunt de deegbal uitrollen tot een grote lap en deze in de vorm leggen. Je kunt ook eerst de bodem beleggen en hierna pas de zijkant. Zorg er in ieder geval voor dat het deeg overal ongeveer even dik is. Neem het spijs en beleg de bodem van de taart er gelijkmatig mee.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Wel de rozijnen in heet water, schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Meng de appels in een grote kom samen met de kaneel, een eetlepel suiker en de gewelde rozijnen en het amandelschaafsel. Verdeel mengsel over de bodem tot je aan de rand bent en druk tussendoor een beetje aan.
  • Met het 1/4e deel van het overgebleven deeg maak je vervolgens stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het voor in totaal 8 stroken in vier grotere en vier kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. Het leukste effect krijg je wanneer je de stroken om en om vlecht.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven deel ei en zet de taart voor 45 – 50 minuten in de oven tot de taart goudbruin begint te worden.
Appeltaart.jpg#asset:313